Marmara Üniversitesi’nde Golbol Etkinliği Düzenlendi

Eşit ve engelsiz eğitim için engelsiz erişimi her zaman ön planda tutan Marmara Üniversitesi Dünya Engelliler Günü kapsamında farklı bir etkinliğe imza attı.

Görme engellilerin bağımsız hareketini destekleyen ve engelsiz erişim için çalışmaları ile dikkat çeken Marmara Üniversitesi, 10 Aralık 2021 tarihinde Göztepe Kampüsü Şehit Ömer Halisdemir Spor Salonu’nda Golbol etkinliği düzenledi.

Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü tarafından organize edilen etkinlik, duyu kaybı ile de spor yapılabileceğini göstererek bağımsız hareketin önemine dikkat çekmek istedi.

Görme engellilere özgü bir takım sporu olan golbol, ilk kez İkinci Dünya Savaşı’nda görme yetisini kaybeden gazileri rehabilite etmeye yardımcı olması için 1946 yılında bulunmuştur. Oyun, zilli bir topla oynanır. Üçer kişiden oluşan takımların amacı, karşı tarafın savunmasına karşı, topu yuvarlayarak rakibin kale çizgisinden geçirmektir.

Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Pek, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Dünya Engelliler Günü’nde hizmet anlayışlarına değinerek konunun önemine vurgu yaptı.

Pek konuşmasında “Dünya Engelliler Günü için düzenlediğimiz bu etkinlikte, bugün burada çoğu kimsenin bilmediği bir engelli sporunu tanıyacağız. Bunun amacı görememenin ne demek olduğunu anlamak değil, görmeden neler yapılabildiğine, sporda nasıl mücadele verildiğine şahit olarak; bağımsız hareketin kazanılması ile her koşulda spor yapılabildiğini göstereceğiz. Böylelikle, bireyin bağımsızlığının temininin ne denli önemli olduğuna bir kez daha vurgu yapacağız” dedi.

Ardından konuşan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Korkut ise, “Aranızda olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum, üniversitemiz ülkemizin büyük ve önemli üniversitelerinden biri. Öğrenci sayısı ve kampüsleriyle bir kısım zorluklarımız var ama, Rektörümüzün öncülüğünde ulaşılabilir, erişilebilir hiçbir engelin olmadığı bir kurum olma konusunda çok ciddi gayret gösterdiğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

Rektör yardımcısı Hasan Korkut’tan sonra kürsüye çıkan Boğaziçi Engelli Spor Kulübü’nden Cengizhan Çarlak, Caner Keleş ve Golbol Antrenörü Zafer Adem, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptılar.

Etkinlik Golbol temsili maçıyla sona erdi.

res 1.jpg (319 KB)DSC_9115 (1).jpg (255 KB) DSC_9141.jpg (310 KB)