Türk İşaret Dili Kalifiye İnsan Kaynağı Geliştirme Çözüm Arayışları Çalıştayı

Koordinatörlüğümüz, Marmara İşitme Engelliler Derneği ve İşitme Engelliler ve Aileleri Derneğinin de katkılarıyla, 26 Nisan 2019 tarihinde Rektörlük Toplantı Salonunda, "Türk İşaret Dili Kalifiye İnsan Kaynağı Geliştirme Çözüm Arayışları" başlığı altında bir çalıştay gerçekleştirdi. Toplantının açılışında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa KURT, Marmara Üniversitesi olarak eğitimde fırsat eşitliği sağlamak üzere engelli öğrencilerin gerek eğitim gerekse mekansal erişilebilirliğini sağlamanın öncelikli konuları olduğunu belirterek üniversitede, bu bağlamda yapılan çalışmalar ve hizmetlerden kısaca bahsetti. Koordinatör Öğr. Gör. Zuhal PEK, çalıştayın amacını anlatan bir konuşma ile çalıştayı başlattı. PEK, yaptığı konuşmada, işitme engelli öğrencilerin üniversitedeki yaşadığı sorunların temelinde, orta eğitimde gerekli donanımı almadan gelmemeleri olduğunu söyledi. Buna ilave olarak, orta öğretimlerini almakta olan öğrencilere branş dersi veren eğitimcilerin destek dil olarak işaret dili bilmelerinin öğrencilerin eğitimlerinde destek olabileceği fikri ile üniversitelerde eğitim fakültelerinde yetişen öğretmen adaylarına işaret dili dersinin verilmesi ve bu dersi verecek insan kaynağı için, TİD ve eğitici formasyonunda standardizasyon ve iyileştirmenin yapılması için harekete geçilmesi gerektiğini söyleyerek çağrı yaptı. Çalıştay sonunda, bir çalışma grubu oluşturularak, konu ile ilgili geliştirme ve iyileştirme çalışmalarına başlama kararı alındı. Çalıtaya,Cumhurbaşkanlığını temsilen Sabire Nur Banu ÖZTÜREL, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Genel Müdürlüğünü temsilen İbrahim DEMİRDÖĞEN, MEB İl Müdürlüğünü temsilen Yasemin SAĞLAM, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünü temsilen Sibel MUTLUER, Marmara İşitme Engelliler Derneği Başkanı Şebnem ŞEN, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Genel Sekreteri Sevgi YÜKSEL, Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulundan Banu YAZICI ve TÖMER'den Öğr. Gör. Dr. Murat TAN, Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Sumru ÖZSOY, Bahçeşehir Üniversitesi TİD Eğitimcileri Hale ERSÖZ ve Ahu AKIN ŞAHİN, İstanbul Aydın Üniversitesi TİD Eğitimcisi Ceren AY, Şişli İşitme Engelliler Derneğinden Tuğçe ELENDER ve Helena ÖZSEVER, DEM Derneğinden Damla İŞERİ, Sağır Eğitimciler Onur KAYIHAN ve Nevzat KIRKIÇ, CODA Çevirmenler Neslihan KURT, Ahmet KAVAK, Erhan KAÇAR katıldılar.

Bu sayfa Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından en son 27.04.2022 15:45:52 tarihinde güncellenmiştir.