2022 yılında Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü (EÖB) tarafından yürütülen faaliyetler aşağıda sıralanmıştır:
- Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, 26 Şubat 2022 tarihinde engelsizkariyer.com iş birliğinde 8 engelli kız öğrenciye kişisel yetkinlik geliştirme programı çevrimiçi olarak “İş’te Gelecek Seminerleri” başlığında başlamış ve eğitimler Mart ayında sonlanmıştır. Programın sonunda katılımcı kız öğrencilerden alınan geri bildirimler gelecekte bu gibi çalışmalara ışık tutmak üzere alınmış ve raporlanarak, ESKAR ile paylaşılmıştır. İlgili belge İş_te Gelecek Kişisel Yetkinlik Geliştirme Programı Raporu.docx adı ile Kanıtlarda yer almaktadır.
- 17 Mart 2022 tarihinde Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda “Öğretmenlik Adanmışlıktır” Panellerinin ilkini düzenlemiştir. Bir Öğretmenin Bilmesi Gerekenler 1: Nadir Hastalıklar “Pektus” ile AEF Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin bilinçlendirilmesi amaçlanmıştır.
- 21 Nisan 2022 tarihinde Atatürk Eğitim Fakültesinde okumakta olan özellikle, Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencilerine yönelik “Öğretmenlik Adanmışlıktır” panellerinin ikincisi Bir Öğretmenin Bilmesi Gerekenler: Otistik Öğrencim Olursa ile gerçekleştirilmiştir.
- 10 Mayıs 2022 tarihinde “Öğretmenlik Adanmışlıktır: Bir Öğretmenin Bilmesi Gerekenler 3”panelinde Disleksili Öğrencim Olursa” konusu ele alınmıştır.
- 7 Mayıs 2022 tarihinde “Öğretmenlik Adanmışlıktır: Bir Öğretmenin Bilmesi Gerekenler 4” panelinde, “Eğitimde Bütünleştirme” konusu ele alınmıştır.
- TRT Radyo 1 Engelsiz Sesler Programın da Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı Çalıştayı ile ilgili bilgiler verdi. Bunlara ilave olarak da üniversite içinde toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında Engelli Öğrenci Biriminin yaptığı çalışmaları aktarmıştır (TRT Radyo 1 Engelsiz Sesler Programı Röportaj “Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı”).
- Üniversite öğrencilerinin eğitim ve sınav uyarlamaları için hazırlanmış 8 Mart 2022 Resmi Gazete 31772 sayılı Resmi Gazetede yer alan YÖK “Engelli Bireylere Yönelik Sınav Uygulamalarında ve Engelli Kontenjanında Aranacak Sağlık Şartlarına Dair Yönetmelik” ile ilgili detayların verildiği bilgilendirmeler yapmıştır (YÖK “Engelli Bireylere Yönelik Sınav Uygulamalarında ve Engelli Kontenjanında Aranacak Sağlık Şartlarına Dair Yönetmelik” Röportajı).
-
2 Haziran 2022 tarihinde Koordinatör Zuhal Pek, TRT Radyo 1 Engelsiz Sesler Radyo Programında üniversite içinde gerçekleştirdiği “Öğretmenlik Adanmışlıktır” panellerinin içeriği ve kazanımları hakkında bilgiler vermiştir. TRT Radyo 1 Engelsiz Sesler Programı Öğretmenlik Adanmışlıktır Röportajı
- Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, kurum dışı toplumsal fayda sağlamak üzere bir “Arı Dünyanı Çocukları Otizm Aile Seminerleri” başlığında seminerler dizisi düzenlemiştir. İlgili belge Arı Dünyanın Çocukları Afiş Programı.jpg adı ile Kanıtlarda yer almaktadır.
- 27 Eylül 2022 tarihinde Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerleri- 1. Seminer “Şüphem Var Otizm mi Acaba?” ile açılışı yapılarak başlamıştır.
- 25 Ekim 2022 tarihinde Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerinin ikinci semineri gerçekleştirilmiştir. Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerleri- 2. Seminer “Otizm Evime Girdi” seminerinde tanısı konulduktan sonra ailenin iç dengesini sağlamak için nelerin yapabileceğini değinilmiştir.
- 29 Kasım 2022’de Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerlerinin 3.sü “Öğretmeni Otizmi Biliyor mu?” gerçekleştirmiştir.
- 27 Aralık 2022 tarihinde Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerleri- 4. Seminer “Otizmli Öğrenciler için Eğitimde Bütünleştirme” gerçekleştirmiştir.
- Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü (EÖB), Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu üst Kurulunda yer alarak çalışmalarına katılmak üzere özel gereksinimli kadın personelimizin esenliği ve başarısı için iş-yaşam dengesi, etkili iletişim ve özellikle salgın nedeni ile artan kaygı; gibi konulara odaklanarak koçluk hizmeti sağlamayı planlamıştır. 2022 Ocak-Mart ayları arasında, kariyerde koçluk ve liderlik hizmeti veren MB Akademi tarafından çevirim içi ve kişiye özel esnek vakitlerde gerçekleştirmek üzere 5 kadın çalışanımıza 5 seanslık koçluk desteği verilmiştir. Memnuniyet geri dönüşleri alınmıştır. Bu faaliyet ile ilgili rapor üniversitemizin Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Araştırmaları Merkezinin (ESKAR) Kadın Erkek Cinsiyet Eşitliği Komisyonuna gönderilmiştir.
-
Görme engelli bireylerde özellikle matematik eğitimleri ve bilgileri, matematiğin figürlerden oluşması sebebiyle iyi seviyede değildir. Literatür görme engelli öğrenciler için eğitimcinin eğitimi bağlamında zengin değildir. Hatta, alan taraması ile ilgili bilgiler 6.Sivil Strateji Sempozyumunda Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Özgenç Pek’in sunduğu bildiride de ifade edilmiştir. Altı Nokta Körler Vakfında rehabilitasyona devam eden kişilerin girecekleri sınavlar öncesinde Matematik ve Türkçe Ders Talepleri ile Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü program planlaması yapmış ve Atatürk Eğitim Fakültesi, Finansal Bilgiler fakültesi ile paylaşmıştır. İlgili Bölümler ve akademisyenler ile Topluma Hizmet Uygulamaları öğrencileri ve gönüllü öğrenciler ile Matematik, Türkçe ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümünden gönüllü öğrenciler ile programa başlanmıştır. Ders veren gönüllülerin eğitimcini eğitimi Erişilebilir ve Kapsayıcı Yaşam Derneğinden sağlanmıştır. Literatür zengin olmadığından ampirik ilerlenmesi gerektiğinden ders veren öğrencilerimize ön test ve son test uygulanarak geri bildirimler elde edilmiştir. 2022 güz döneminde başlayan program Bahar Döneminde 2023 Nisan ayında yapılacaktır. Bu sefer yapılacak eğitimler için İlkokul Matematik Öğretmenliği Bölümünde hazırlanan dokunsal materyaller ile eğitim denenecek ve çıktıları alınacaktır. Her iki geri bildirim ile literatürün sonraki dönemlerde de genişletilmesi hedeflenmektedir. Görme Engellilere Gönüllü Matematik, Türkçe, Tarih özel Dersleri ile Altı Nokta Körler Vakfında toplamda 20 adet Türkçe Öğretmenliği Bölümünden Topluma Hizmet Uygulaması öğrencisi ve gönüllü öğrenci olarak 18 adet matematik öğretmenliği öğrencileri, 10 kadar özel eğitim öğrencisi ile birlikte İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Matematik ve Türkçe dersleri verilmiştir. Tarih Bölümünden 5 tane gönüllü öğrenci tarih dersi vermiştir. Altı Nokta Körler Vakfında yaklaşık 6 ay rehabilitasyonda kalan kişilerin hazırlandıkları EKPSS ve üniversite sınavlarına bahsi geçen alanlar için destek olmuşlardır. https://www.marmara.edu.tr/news/alti-nokta-korler-vakfinda-turkce-ve-matematik-dersleri
Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğünün düzenlediği, Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı Çalıştayının Açık Oturum Raporu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile paylaşılmıştır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığına yeni üniversiteye giriş sınavlarında disleksili öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için çözüm önerisi yazılmış ve görüşülmesi talep edilmiştir.
Bu sayfa Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından en son 29.03.2023 16:25:22 tarihinde güncellenmiştir.