"Engelli Hukukunda Hak Arama Mekanizmaları" Sempozyumu

Hukuk Fakültesi ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü "Engelli Hukukunda Hak Arama Mekanizmaları" sempozyumunu gerçekleştirdi

"Ulusal ve Uluslararası Mevzuat Çerçevesinde Engelli Hakları, Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" sempozyumu 16 Mayıs 2019 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Bilimsel Araştırma Projeleri Kapsamında gerçekleşen sempozyum Hukuk Fakültesi ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğünün iş birliğinde gerçekleşen sempozyum, STK'lar, üniversiteler, hukukçular ve öğrencilerden oluşan 100'ün üzerinde kişi tarafından takip edildi. Açılışta Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdür Yadımcısı Halis KURALAY, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Mdürlüğünden Sosyolog Mehmet Emin Demirci, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahat DENİZ, Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şükrü ÖZDEMİR, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nagihan GÜLSOY, Açılış konuşmaları Sempozyum Başkanı Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İpek SAĞLAM tarafından başlatılan sempozyumda, diğer konuşmaları sırasıyla Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal PEK, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahat Deniz ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Halis KURALAY'ın konuşmalarının ardından panellere geçildi. Kamu Hukuku itibari ile engelli hakları ve yaşanan sorunlar Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turan YILDIRIM ve Marmara Üniversitesi İdari Personeli Muhammet DALAK Görme Engellilerin Yüksek Öğrenime Girişinde Yaşana Sorunları, Özyeğin Üniversitesinden Bir İnsan Hakkı Olarak "Engelli Bireyin Çalışma Hakkı" ve Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tolga ŞİRİN "İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi Kararlarında Zihinsel Engelli Kişilerin Adalete Erişimi ve Temsili konularını ele aldılar. Konunun özel hukuk boyutu ile ele alındığı oturumda ise Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hanife Doğrusöz KOŞUT, Kambiyo Senedi Düzenleme Ehliyeti Bakımından Engellilik konusu ele alırken, Dr. Öğr. Üyesi Canan ÜNAL "İş Hukukunda Engellilik Temelinde Ayrımcılık ve Marmara Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Halis KARAMAN "Engelliliğin Yaşlılık Aylığına Hak Kazanma Koşullarına Etkisi" konularını ele aldılar. Hak arama mekanizmalarının ele alındığı bir diğer oturumda ise Anayasa Mahkemesi Raportörü Hakim Dr. Fatma Karaman ODABAŞI "Anaya Mahkemesi Kararları Işığında Engelli Hakları", Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Zafer İÇER "Engellilerin Ceza Hukuku Bakımından Korunması" ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ulaş KARAN " Eşitlik, İlkesi ve Adalete Erişim Hakkı Bağlamında Türkiye'de Engellilere Yönelik Mevcut Hak Arama Yolları" konularını ele alarak dinleyicileri aydınlattılar. En son oturumda engelli bireylerin ve STK'ların aktardıkları sorunlar ve çözüm önerileri oturum başkanlığını sempozyum Başkanı Doç. Dr. İpek SAĞLAM ve yardımcıları Arş. Gör. Kardelen KIRAÇ ve Hukuk Fakültesi yüksek lisans öğrencilerimizden Av. Hüseyin VAROL raporlanmak üzere alındı. Sempozyum tebliğileri çevirimiçi üniversitemizin dergisinde yer alırken, sotunlar ve çözüm önerileri üzerine hazırlanacak rapor ise ilgili bakanlıklar ile paylaşılacak. Sempozyum, Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal PEK, hazırlıklarını birlikte yaptığı Başkan Doç. Dr. İpek Sağlam, düzenleme kurulu üyelerinden Doç. Dr. Özlem KARAN COŞGUN, Dr. Öğr. Üyesi Hanife Koşut DOĞRUSÖZ, Doç. Dr. Tolga ŞİRİN, Dr. Öğr. Üyesi Canan ÜNAL, Arş.Gör. kardelen KIRAÇ ve Av. Hüseyin VAROL'a teşekkür konuşması sonrasında sempozyum sona erdi.

semp1.jpg (60 KB)

semp2.jpg (33 KB)

semp3.jpg (44 KB)

semp4.jpg (31 KB)

semp5.jpg (54 KB)

semp6.jpg (59 KB)

Bu sayfa Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından en son 26.04.2022 15:07:37 tarihinde güncellenmiştir.