3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kapsamında “Anlatılarla Güçlenmek: Medyada Kapsayıcı Temsil" Etkinliği
Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü, Marmara Üniversitesi Yeni Medya Kulübü ve Engelsiz Marmara Kulübü’nün, “Dünya Engelliler Günü” için birlikte düzenlediği "Anlatılarla Güçlenmek: Medyada Kapsayıcı Temsil" etkinliği, 2 Aralık 2024 Pazartesi günü, Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt’un katılımı ile gerçekleşen etkinlikte, engellerin ötesine geçen başarılar kutlanarak medyanın kapsayıcılığı artırmadaki rolü tartışıldı.
Etkinlikte açılış konuşması yapan Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Öğretim Görevlisi Zuhal Özgenç Pek, “Marmara Üniversitesi olarak, ülkemizin dört bir yanından gelen öğrencilerimizi topluma fayda sağlayacak, geleceğin güvencesi bireyler olarak yetiştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Eğitim ve toplumsal fayda inancımız, temel değerlerimiz arasında yer almakta ve bu misyonla yolumuza kararlılıkla devam etmekteyiz. Hak temelli bir eğitim anlayışında, fırsat eşitliği her zaman önceliğimizdir ve bu amaç doğrultusunda çabalarımızı sürdürmekteyiz. İnsan onuru ve değerine yönelik bu bilincin küçük yaşlardan itibaren tutum haline gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple, toplumun her bireyine ulaşabilen ve bu konuda etkili bir araç olan medyanın rolüne ve gücüne, bu yılki 2024 Dünya Engelliler Günü etkinliğimizde dikkat çekmek istedik” dedi.
Daha sonra konuşan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, “Üniversiteler, topluma yön veren, vizyon kazandıran ve geleceğin inşasına katkı sağlayan bilim ve eğitim kurumlarıdır. Marmara Üniversitesi olarak, köklü geçmişimiz ve güçlü kurumsal kimliğimizle, toplumsal fayda sağlama misyonumuzu kararlılıkla sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
Kapsayıcılığı sağlamak adına mekânsal ve bilişim erişilebilirliğini artırmak, eğitimde bütünleştirici düzenlemeler yapmak, çalışanlarımız için makul uyumlaştırma sağlamak, toplumsal katkı projeleri gerçekleştirmek ve sosyo-kültürel etkinlikler düzenlemek gibi alanlarda öncülük etmeye devam ettiklerini belirten Kurt, “Bu çalışmalarımız, Yükseköğretim Kurulu Engelsiz Üniversiteler Bayrak ve Nişan Yarışması’nda kazandığımız 46 ödül ve BİLTEVT Engelsiz Erişim Eğitim Ödülleri ile tescillenmiştir. Daha da ileriye gitmek adına, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde, özellikle eşitsizliğin giderilmesi, nitelikli eğitim sağlanması ve sağlıklı, kaliteli bir yaşamın desteklenmesi ilkelerini rehber edinerek çalışmalarımızı hızla sürdürmekteyiz” dedi.
Üniversite olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmenin gururunu yaşadıklarını belirten Rektör Kurt, “Ancak, toplumun bu hizmetlerden haberdar olması, eşitlik bilincinin yaygınlaşması ve ayrımcı etiketlerin ortadan kalkması doğrultusunda medyanın rolüne büyük önem veriyoruz. Medyaya nitelikli iş gücü yetiştiren bir üniversite olarak, bugün burada medyada kapsayıcı temsili tartışmak üzere bir aradayız. Bu etkinliği düzenleyen Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Engelsiz Marmara Kulübü ve Yeni Medya Kulübü’ne, ayrıca bizlerle birlikte olan tüm değerli konuklarımıza teşekkür ederim” dedi.
Etkinlikte, “Engelleri Aşanlar Ödül Töreni ve Söyleşi” gerçekleştirilirken, ödül Töreni, kendi alanlarında göstermiş oldukları olağanüstü başarılarla, engellerin aşılabileceğini kanıtlamış, toplumun her kesimine umut ve motivasyon sunmuş kişilere verildi.
Ödül töreninde ödül alan isimler, engelli Milletvekili Serkan Bayram, Türkiye'nin ilk engelli Belediye Başkanı Turan Hançerli, NTV Radyo Programcısı Ayhan Aktaş, Ampute Milli Takımı Futbolcusu Barış Telli, Dünya şampiyonu Down Sendromlu Milli Jimnastikçi Berk Canbulat, İlk ve tek Down Sendromlu TEDX Konuşmacısı Cem Robert Osborn, Galatasaray İzleme Komitesi Emre Utkucan, Türkiye’nin ilk ve tek engelli kadın haber muhabiri CNN Türk Muhabiri Gökçe Tümer, Haber Türk engelli program sunucusu Haluk Kesim, dünyadaki ilk ve tek engelli kadın ralli pilotu Kübra Denizci Keskin ve ilk otizmli radyocu Muhammed Emirhan Güngör oldu.
16 Mayıs 2024 - Öğretmenlik Adanmışlıktır Paneli
Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğünün düzenlediği "Öğretmenlik Adanmışlıktır, Bir Öğretmenin Bilmesi Gerekenler" panel serilerinden biri olan "Öğrencimin Hasta Hakları" konulu oturum 16 Mayıs Çarşamba günü Prof. Dr. Orhan Oğuz Kütüphanesi Konferans Salonunda yapıldı. Öğretmen adaylarında farkındalık oluşturmayı ve dezavantajlı gruplar için bilinçlenmeyi amaçlayan panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Nermin Özcan Özer yaptı. Konuk olarak etkinliğe katılan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Etiği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürkan Sert, haklar ve ayrımcılığı hukuksal yaklaşımla öğretmen adaylarına tanıttıktan sonra, bir öğretmenin hasta haklarını bilmesinin öğrencinin hayatında ne kadar önemli bir rol oynayacağının altını çizdi.
https://www.marmara.edu.tr/news/ogrencimin-hasta-haklari-konulu-panel-duzenlendi
Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Engelliler Haftası münasebetiyle düzenlenen ve 14 Mayıs 2024 Salı günü saat 10.00'da Darülaceze Başkanlığı' nda (Şişli-İstanbul) gerçekleşen "Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması" na Bakanlığın özel daveti ile Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğretim Görevlisi Zuhal Özgenç Pek katılmıştır.
Odeon Çoksesli Korosu Konseri
Engelliler Haftası kapsamında Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü ve Engelsiz Marmara Kulübü, Körler ve Gönüllüler Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen "Odeon Çoksesli Korosu Konseri" 13 Mayıs Pazartesi günü Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleşmiştir. Konser, Şef Özlem Ertan yönetiminde Odeon Çoksesli Korosu tarafından düzenlenmiştir.
https://www.marmara.edu.tr/news/marmara-universitesinde-odeon-coksesli-korosu-konseri-duzenlendi
Öğretmenlik adanmışlıktır Paneli
25 Nisan 2024 tarihinde "Öğretmenliğin Adanmışlıktır" başlıklı panelde, öğrencinin bağımlı olup olmadığını anlayabilme ve önlem ve tedbir için gerekli reflekslere sahip olma konuları işlenmiştir. Panel için Yeşilay iş birliğinde Psikolog Afra Sevde Çelebi tarafından Atatürk Eğitim Fakültesi'ndeki öğretmen adayları bilgilendirilmiş ve yaklaşık 80 öğrenci seminere katılmıştır.
29 Nisan 2024 - Kota Sistemi Paneli
29 Nisan 2024 tarihinde İktisat Fakültesi ile birlikte kota sisteminin ele alındığı bir panel düzenlendi. Bu panelde Çalışma Ekonomisi Kulübü de dahil edildi. Engelsizkariyer.com yönetim kurulu başkanı ve “İş’te Gelecek” programındaki iş ortağımız Mehmet Kızıltaş, İş-kur Kadıköy Kulübü iş ve meslek danışmanı Ümran Çoker, konuşmacı olarak yer aldılar. İktisat Fakültesinden mezun olduktan sonra insan kaynakları alanında ilerlemek isteyen mezunlarımızın kapsayıcı iş ortamı çeşitlilik yönetimi bağlamında kota sistemi hakkında bilgilerinin ve gelecekte vizyonlarının oluşması için iş koçluğu hakkında fikirler verdiler.
https://www.marmara.edu.tr/news/marmara-universitesinde-kota-sistemi-konulu-panel-duzenlendi
Aşık Veysel Şatıroğlu' nu Anma Programı
Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Marmara Üniversitesi Mezunları ve Akademisyenleri Derneği tarafından 26 Mart 2024 Salı günü Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda Aşık Veysel Şatıroğlu’ nu anma programı gerçekleştirildi. Aşık Veysel Şatıroğlu’ nun torunları Yeliz Şatıroğlu ve Ezgi katıldığı programda, Türk Halk Edebiyatının büyük ozanı, şiirleri ve türküleriyle anıldı. Aşık Veysel’ in şiirleri okundu ve şiirler üzerinden yapılan analizler ile Aşık Veysel’in insanın var olduğu doğa ile hayata olan aşkı torunlarının da katılımıyla yapılan sohbette tartışıldı. izleyiciler tarafından ilgiyle dinlendi. Aşık Veysel’in görme engelinin onun büyük işler yapması ve toplum tarafından onurlu bilinirliğine engel olmadığı iyice kanıksandı. Prof. Dr. Tülün Malkoç’ un öğrencileri tarafından ozanın türküleri seslendirildi. Aynı zamandan konuklar arasında Kerim-Selim Altınok da vardı. Onlar da Aşık Veysel’ in türkülerinin melodisiyle eşlik ettiler. Halk ozanını kendileri için örnek aldıklarını dile getirdiler.
Teknoloji, Bilişim ve Erişilebilirlik Paneli
2018 yılından itibaren uygulamaya konulmuş ve Türkiye’de ilk defa başlatılan Bilişim Erişilebilirliği Destek Teknolojileri dersi hala devam etmektedir. Hedef kitlemizi dersi alan öğrencilerin oluşturduğu programımız 25 Mart 2024 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Maltepe Yerleşkesinde Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü ve Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenmiş “Teknoloji, Bilişim ve Erişilebilirlik” konulu panel Dr. Öğr. Üyesi M. Özhan Kalaç, Dr. Engin Yılmaz ve Duygu Kayaman konuşmacı olarak katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.
https://eng.marmara.edu.tr/notice/teknoloji-bilisim-ve-erisilebilirlik-paneli
Fenerbahçe Üniversitesi'nde Panel
4 Mart 2024 tarihinde Fenerbahçe Üniversitesinin daveti üzerine Koordinatör Zuhal Özgenç Pek, Engelli Öğrenci Birimlerinin Marmara Üniversitesi özelinde Yönetim Modeli üzerine bir sunum yapmıştır. Güncel mevzuata göre engelli öğrencilere verilen hizmetlerde kurumsallığı sağlayan Marmara Üniversitesi'ndeki yönetişim sistemini aktararak üniversiteler arası bilgi paylaşımını gerçekleştirdi.
Bu sayfa Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından en son 04.12.2024 15:48:18 tarihinde güncellenmiştir.