Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı” Çalıştayı
Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı” Çalıştayı 24 Eylül 2021 tarihine Engelli Öğrenci Birimi ve ESKAR tarafından gerçekleştirildi.
Üniversitemizin iki önemli birimi olan Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ve Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Araştırmaları Merkezi, bugüne kadar ihmal edilmiş bir konu olan “Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı”nı ele almak üzere bir çalıştay düzenlendi. Bilim Kurulu Başkanı, aynı zamanda YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın olduğu etkinlik Zoom Platformu üzerinden çevirim içi olarak düzenlendi. Açılış konuşmaları ESKAR Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Pek tarafından yapılan çalıştay, 4 alt başlıkta toplanan, 5 Panel ve 2 Çalışma grubu ile gerçekleşti. Üreten Engelli Kadınlar ve Girişimciler; Türkiye’de Engelli Kadın İstihdamı; İnsan Kaynakları Açısından Engelli Kadın İş Gücü ve İş Hayatına Hazır Bulunmuşluk; Engelli Annelerin ve Engelli Çocuğu Olan Annelerin Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı; alt başlıklarında toplanan sunumlar paylaşıldı. Bu çalıştay İŞKUR’un düzenlediği anketler sunucunda kadın istihadamına yönelik elde edilen veriler paylaşıldı. Çalıştayda, bu konuda araştırma, çalışma ve politika üretmeye yarayacak verilerin toplanması için neler yapılabileceğinin ve engellenen annelerin sosyal hayata ve istihdama nasıl katılabileceğinin tartışıldığı çalışma gruplarından, öneri niteliğinde çalıştay çıktısı alındı. Panellerde öne çıkan konular; rakamsal verilerin 2002 en son nüfus sayımı ile sınırlı kaldığı ve veri ihtiyacı olduğu ve engelli kadın çalışanın toplumsal cinsiyetçi yaklaşım ve engelli olmaktan kaynaklı olarak iki kat daha fazla ayrımcılığa uğradığı ve en temelde engelli olsun olmasın kadınların istihdamdan erkeklerden daha geride olduğuydu. Engelli bireyin de toplumsal bakış açısı nedeni ile kabullendiği kadınlık ve engellilikle alakalı kalıplaşmış düşüncelerin ön plana çıktığı gerçeğine vurgu yapıldı. Sunumlar ve çalışma gruplarından çıkan rapor kitap haline gelerek, bu alandaki açığa ciddi bir kaynak sağlayacak eser olacak.
Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı” 2. Çalıştayı
Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı” Çalıştayı 30 Haziran 2022 tarihine Engelli Öğrenci Birimi ve ESKAR tarafından çevrimiçi Zoom platformundan gerçekleştirildi. Katılımcılar: Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu (Marmara Üniversitesi ESKAR Müdürü), Öğr. Gör. Zuhal Özgenç Pek (Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü), Lütfiye Karaaslan (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı), Doç. Dr. Esra Yüksel Acı (Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi), Dr. Öğr. Üyesi Fatma Kahraman Güloğlu (Yalova Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Duygu Samav (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi), Öğr. Gör. Mine Akben (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi), Ayşe Sarı (SAHİMSEN Engelliler Komisyonu Başkanı), Öğr. Gör. Banu Yazıcı (Marmara Üniversitesi),Enes Akyol (Engelli Öğrenci Birimi Kısmi Zamanlı Çalışan Öğrenci grubu ile gerçekleştirildi.
24 Eylül 2021 tarihinde Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ve Ekonomik ve Sosyal Alanda kadın Araştırmaları Merkezimiz birlikte “Engelli Kadınların Sosyal Hayata katılımı ve İstihdamı Çalıştayı”nı BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmenin 6.Maddesini dikkate alarak gerçekleştirmiştir. Literatürde sayıca fazla olmayan çalışma ve makale yazarları ile bir araya gelerek, Türkiye’de engelli kadın istihdamı, insan kaynaklarının görüşleri , engelli çalışan anneler ve engelli çocuğu olan annelerin istihdamlarına odaklanılmıştır. Çalışma grupları ile çalışmalara yön verecek veri ihtiyacı ve engelli çocuğu olan annelerin sorunları ele alınmıştır. Çalışma gruplarındaki sonuç bildirgeleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile paylaşılmış ve kitap haline getirilmiş, yayın aşamasında süreç devam etmektedir. Çalıştayda, çalışmaları devam ettirerek sürekliliği sağlamaya kararı beyan edilmiştir. Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Araştırmaları Merkezinin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışmaları kapsamında İş-Yaşam Dengesi üzerine yapılan bu çalıştayın engelli çalışan kadınların iş-yaşam dengesi ve iş yaşamındaki dijital dönüşünü ele alarak 24 Eylül’ de başlattığımız çalışmaya bu tema da ele alınarak devam edilmektedir.
2021 ve 2022 yıllarında gerçekleştirilmiş çalıştaylardan öne çıkan konular, aşağıda üç başlık altında toplanarak, sosyal politika geliştirme, çözüm ve iyileştirme süreçlerine odaklanılacaktır. Üniversite, sivil toplum kuruluşları ve kamu temsilcileriyle iş birliği yaparak yasa yapıcılar için geri bildirim sağlamak amacıyla iyi yönetişim yoluyla sosyal politikaların oluşturulması için ilgili kamu kurumlarının, değişim ve gelişimini sağlayacak yönetim mekanizmaları ve mevzuatın geliştirilmesi için katılımcıların aşağıdaki sorular üzerinde titizlikle düşünmeleri talep edilmektedir. Toplantıya hazırlanmak için her oturumun odak konusunun özet girişinin okunduktan sonra, ardından gelen sorulara cevaplar düşünülerek toplantıya hazır gelinmesi, toplantının verimliliği ve zamanın etkili kullanılması için yararlı olacaktır. Hazırlanan cevapların, multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilerek en makul ve uygulanabilir çözümlere ulaşılması ve sonuç bildirgesinde yer alması beklenmektedir.
Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı” 3. Çalıştayı
Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı 3. Çalıştayı 28 Mart 2024 tarihinde Üniversitemiz Rektörlük Binası 3.Kat Toplantı Salonu’ nda gerçekleştirildi. Katılımcılar: Dr. Lütfiye KARAASLAN (AHS Uzmanı- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü) AHS Uzmanı Mert Tunga EKENCİ (AHS Uzmanı -Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü) Rumeysa ARAL (Kadıköy Hizmet Merkezi İş Kulübü Lideri -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İst. Çalışma ve İş Kurumu İl Md. Kadıköy Hiz. Mer.) Mustafa Emre ÖZCAN (Sosyal Güvenlik Denetmeni -SGK) Hülya YILDIZ KOCA (Uzman -Kamu Denetçiliği Kurumu) İsmail DOĞANAY (Yasama Uzmanı -TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu) Dilara AKAD (Koordinatör Yrd.- Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu) Gamze SEZER (Hemşire- İl Sağlık Müdürlüğü) Uzm. Dr. Selin DAUN (Sultanbeyli İlçe Sağlık Müdürlüğü) Uzm. Dr. Burak NENK (Sultanbeyli Aile Hekimliği) Ayşe SARI (Engelli Danışma ve Koordinasyon Birimi Sorumlusu SBÜ Gülhane Eğitim Ve Araştırma Hastanesi) Prof. Dr. Seyhan HIDIROĞLU (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi- Halk Sağlığı ABD Başkanı) Prof. Dr. Emel LÜLECİ (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi- Halk Sağlığı ABD) Prof. Dr. Fatma AYANOĞLU (Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Araştırmaları Merkez Müdürü) Öğr. Gör. Zuhal ÖZGENÇ PEK (Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü) grubu ile gerçekleşmiştir. Çalıştayın 1. oturumunda Engelli Kadınlara ve Engelli Yakını Olan Kadınlara Yönelik Ayrımcılıklarla Mücadele, 2. oturumu İstihdam ve Düzenlemeler, 3. oturumu ise Sosyal Hayata ve İstihdama Katılım için Sosyal Politikalar ve Erişilebilirlik ve Makul Düzenlemeler başlıklarında ele alınmıştır.
Aile Dostu Politikaların geliştirilebilmesi için kamu yetkilileri ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelebileceği 4. çalıştayın yapılması, istihdam uzmanlarının yanı sıra sendikaların da davet edilmesi, Örnek ülkelerdeki uygulamaları aktaracak uzmanların, ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü), UNWOMAN (Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi), UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) gibi STK'ların da çalıştaya davet edilmesi ve bu sayede, farklı perspektiflerden bilgi ve deneyimler paylaşılabilir olması ve istihdamla ilgili etkili politikaların geliştirilmesine katkı sağlayabileceği ifadeleri çalıştayda ele alınmıştır.
Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı” 4. Çalıştayı
Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı 4. Çalıştayı 30 Mayıs 2024 tarihinde Marmara Üniversitesi’ nde gerçekleştirilmiştir. Düzenleyenler: Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu (M.Ü. ESKAR) Öğr. Gör. Zuhal Özgenç Pek (M.Ü. Engelli Öğrenci Birimi) ve Katılımcılar: Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu, (Marmara Üniversitesi ESKAR), Öğr. Gör. Zuhal Özgenç Pek (M.Ü. Engelli Öğrenci Birimi), Prof. Dr. Emel Lüleci ( Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı), Mert Tulga Ekenci (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı), Mustafa Emre Özcan (SGK), Hülya Yıldzı (KDK), Rümeysa Aral (İşKur), ENKAD (Canan Çam Yücel), Çiğdem Altunok (ILO), Bahar Bostan (ILO), Gülbanu Altuok Dertli (UNWOMEN), Firuzan Saçkan (UNWOMEN) grubu ile gerçekleştirilmiştir.
28 mart 2024’te düzenlenen 3. çalıştayda yer alan aile dostu politikalar için STK’ ların yapabileceği faaliyetler öğrenilmek istenmiştir. TBMM KEFEK katılımcısının önerisi üzerine, ILO, UNWOMEN ve UNICEF bu konuda davet edilmiştir. 3. çalıştay katılımcıları ve ENKAD ile birlikte, ILO ve UNWOMEN çalıştaya katılmışlardır. Hükümetler arası kuruluş olan ILO ve UNWOMEN’ den, BM Türkiye ofisleri oldukları için ülke bazında araştırma yaptıkları düşünülerek ve bu konuda verim alınabilecek STK ve olası STK çalışmaları ile ilgili bilgi ve öneriler beklenmiştir. Bu nedenle, STK katılımı için sadece çözüm odaklı cevaplar ve öneriler istenmiştir. Çalıştay sonrasında hazırlanan rapor, iki zoom kaydı, eş zamanlı iki cihazın ses kaydı ve iki raportörün notlarıyla hazırlanmıştır. Yapılan toplantı sonrasında, 3. çalıştayda elde edilen sonuç bildirgesinin teyidi ile ilk 3. Çalıştayda yapılan tespit ve önerilerimizin ne kadar isabetli olduğu anlaşılmış ancak asıl amacımız olan STK katılımına yönelik somut bilgi ve öneriler elde edilememiştir.
Bu sayfa Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından en son 08.07.2024 10:19:35 tarihinde güncellenmiştir.