2024 Yılı Toplumsal Katkı Faaliyetleri

Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerleri 2. Dönemi

Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ve Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı (TODEV) iş birliğinde gerçekleşen 2023 yılı Ekim ayı itibari ile başlatılan Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerlerinin 2. Dönemi 2024 yılında da devam etmiştir. 

Bu dönemin içeriği Marmara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile belirlenmiş ve ailelerin en çok merak ettiği ağırlıklı olarak sağlık alanından birçok konu belirlenmiştir.                             

Aşağıda 2024 yılına ait seminerlerin içerikleri yer almaktadır.

Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerleri 2.döneminin 4. semineri ‘Otizmli Bireylerin Kriz Yönetimleri, İlk Yardım ve Otizm Güvenlikli Ev’ 30 Ocak 2024’te Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’ndagerçekleşmiştir.

“Otizmli Bireylerin Kriz Yönetimleri, İlk Yardım ve Otizm Güvenlikli Ev” konulu seminerde, konuşmacı Prof. Dr. Sennur Zaimoğlu, Prof. Dr. Seyhan Hıdıroğlu ve Uzman Doktor Burcu Doğanç konu ile ilgili detaylı bilgiler paylaşarak,  seminere çevrim içi katılan ve salonda bulunan ailelerden gelen soruları cevapladılar.

https://www.marmara.edu.tr/news/ari-dunyanin-cocuklari-otizm-aile-seminerleri-devam-ediyor-1

Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerleri 2.döneminin 5. semineri ‘Otizmli Bireyin Diş Tedavisi’ 27 Şubat 2024’te Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’ndagerçekleşmiştir.

"Otizmli Bireyin Diş Bakımı ve Tedavisi"  konulu seminerde, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedidonti Uzmanı ve özel birey diş bakım ve tedavi uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ecem Akbeyaz'ın, diş muayenesi için kolaylaştırıcı bakım yöntemleri, tedavileri ve takip edilecek çeşitli süreçler hakkında bilgi verdi.                                                                                

https://www.marmara.edu.tr/news/ari-dunyanin-cocuklari-otizm-aile-seminerleri-devam-ediyor-2

 

Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerleri’nin 2. dönem 6. semineri "Otizmde Takıntı" 26 Mart 2024 Salı günü Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Seminerde, konuşmacı Prof. Dr. Kemal Kuşçu ve Doç. Dr. Tuğba Mutluer konu ile ilgili ailelerin en çok sıkıntı yaşadığı çocuklarının takıntıları ile baş edebilme yollarını örnekler üzerinden anlattılar. Seminere çevrim içi katılan ve salonda bulunan ailelerden gelen soruları cevapladılar.

https://www.marmara.edu.tr/news/ari-dunyanin-cocuklari-otizm-aile-seminerleri-devam-ediyor-3

Geleceğin Sektörlerinde Kadın, Genç ve Engelli İstihdamı" TÜBİTAK Projesi

Üniversitemiz Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi' nin “Geleceğin Sektörlerinde Kadın, Genç ve Engelli İstihdamı” TÜBİTAK Projesi paydaşı olarak yer alan Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Özgenç Pek tarafından Engelli Çalıştay Masası Oturumu yönetilmiş ve 13 sayfalık rapor Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi' ne (ESKAR) gönderilmiştir.

https://eob.marmara.edu.tr/ust-menu/calismalarimiz/projeler/gelecegin-sektorlerinde-kadin-genc-ve-engelli-istihdami-tubitak-projesi

Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı” Çalıştayı 

Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Araştırmaları ve Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğünün engelli kadınlar ve engelli bakım hizmeti veren kadınların sosyal hayatı, istihdamı ve iş-yaşam dengeleri üzerine 24 Eylül 2021 ve 30 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlediği çalıştaylar neticesinde ortaya çıkan: Engelli kadınların ve bakım veren sosyal engelli kadınların iş-yaşam dengesini sağlamak; kota sistemi üzerinde de engelli kadınların kadın-erkek eşitliğini
sağlamak; kesişimsel ayrımcılığa maruz kalan kadınların haklarının temini için ve eşitlik anlayışı ve kültürünün toplumda gelişmesi için sivil toplum kuruluşlarının sosyal politikalarda işlevselliğinin artmasını sağlayacak sistemlerin kurulmak; erişilebilirlik ve istihdam fırsat ve teşvikleri geliştirmek için yapılabilecek sosyal politikalar ve düzenlemeler için ilgili devlet makamlarına somut öneriler oluşturmak
ve üniversitenin bu çalışmaları neticesinde toplumdaki misyonunu tamamlamak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı,TBBM KEFEK, Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumunun ve Kamu Denetçiliği Kurumu, ILO,UNWOMEN ve daha önceki çalıştaylarda katkı sağlamış katılımcılar ile bir araya gelerek, eylem planı oluşturmak amacıyla 28 Mart 2024'te 3. çalıştay ve 30 Mayıs 2024 tarihinde 4. çalıştay gerçekleşmiştir. 

3. Çalıştay Sonuç Bildirgesi

4. Çalıştay Sonuç Bildirgesi

3.çalıştay haberi

4. çalıştay haberi

 

https://eob.marmara.edu.tr/ust-menu/calismalarimiz/calistaylar-sempozyumlar-soylesiler/engelli-kadinlarin-sosyal-hayata-katilimi-calistayi

Özel Anneler Forumu

Farklı engel gruplarından özel çocuklara sahip anneler ile bir araya gelerek, bizlere yol gösterici deneyimlerinden ve sürmekte olan çözüm arayışları hakkında bilgi almak ve ilgili kurumları haberdar etmek amacıyla Göztepe Kampüsü Eski Teknoloji Fakültesi A 106 Konferans Salonunda düzenlenen "Özel Anneler Forumu" 21 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Birçok STK’dan ve üniversitemiz velilerinden anneler, çocuklarıyla yaşadıkları süreçte karşılaştıkları en önemli konuları, geri bildirimlerini ve sorunları aşarken yaşadıkları deneyimlerden tavsiyelerini paylaşmış ve bu bilgiler 35 sayfalık bir rapor haline getirilmiştir. Engelli çocuğu olan aileler için oluşturulacak sosyal politikalara katkı sağlaması amacıyla rapor, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile paylaşılmıştır.

Görsel 1

Görsel 2

 

Altı Nokta Körler Vakfında Görme Engellilere İngilizce Eğitimi

Mart-Haziran 2024 tarihleri arasında Altı Nokta Körler Vakfı iş birliği ile Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü tarafından Altı Nokta İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde gerçekleştirilen 64 saatlik İngilizce kursu ile kursiyerler başlangıç seviyesini tamamlamışlardır.

Altı Nokta Körler Vakfında Görme Engellilere Katiplik Meslek Eğitimi

Altı Nokta Körler Vakfı’ ndan gelen taleple 2024 yılında da görme engellilere katiplik meslek eğitimlerine devam etmek üzere bir dizi toplantı gerçekleştirilmiş ve programı sadece katiplik ile sınırlamayarak, nitelikli bir çalışan eğitimi amacını da ilave ederek program geliştirilmiştir. 

Temel Hukuk 12 Saat, Kalem Mevzuatı 9 Saat, Büro Yönetimi Becerileri 12 Saat, İletişim 6 Saat, Klavye 69 Saat, Yazışma Teknikleri 12 Saat, Kariyer Yönetimi 6 Saat, İş Hayatında Performans Yönetimi 3 saat olarak program gerçekleşecektir. Daha önce Temel Hukuk 10 saat, Kalem Mevzuatı 10 Saat, Büro Yönetimi 10 saat ve Klavye 80 saat olan, program içerik olarak geliştirilmiş ve saati 129 saate çıkarak artırılmıştır. 

Uygulamadaki değişmesi gereken unsurlar Bilgi İşlem Daire Başkanlığına iletildi. 2024 Şubat ayı içerisinde gerekli iyileştirilmeler yapıldı.  

 

Engelli Öğrenci Birimlerinin Yeni Mevzuatın Yönetişimsel Uygulanmasına Yönelik Özgün ve Örnek Dijital Yönetişim Sisteminin Uygulanması olan BYS Öğrenci Özel Gereksinim Modülünü İyileştirme Çalışması

2023 Akademik yılı güz dönemi uygulamasında PUKÖ döngüsündeki “önlem al” aşamasına gelen BYS Öğrenci Özel Gereksinim Modülü (Engelli Öğrenci Birimlerinin yeni mevzuatın yönetişimsel uygulanmasına yönelik özgün ve örnek dijital yönetişim sistemi olan BYS Öğrenci Özel Gereksinim Modülü ile öğrenci bilgi ve talepleri alınmakta olup, modül üniversitenin mevcut Bilgi Yönetim Sisteminde bütünleşik olarak çalışmaktadır. Birim yöneticileri ve engelli öğrenci birimi tarafından süreçlerin yönetildiği, dijital yönetişim sistemi başlığı altında Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı adına yarışmaya katılmıştır. BİLTEVT Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülü kazanılmıştır. Özgün ve başka kurumlara örnek bir yönetim sistemi olası ayrıca önemli olduğunda BİLTEVT Engelsiz Bilişim Kongresinde başka üniversitelere, sistem Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Özgenç Pek tarafından bir sunum ile tanıtılmıştır. http://www.marmara.edu.tr/news/engelsiz-bilisim-2023-odulleri-sahiplerini-buldu) uygulamasındaki değişmesi gereken unsurlar Bilgi İşlem Daire Başkanlığına iletildi. 2024 Şubat ayı içerisinde gerekli iyileştirilmeler yapıldı.

Buna göre;

  • Erasmus Programı ile kayıtlı öğrencilerin "Yaşamboyu Öğrenme Programı" bölüm bilgisinin değiştirilemeyeceği tespit edilmiş, bu şekilde kayıtlanan öğrencilerin bölüm bilgisi "Değişim Program Bilgileri" sekmesindeki birimi alınacak şekilde düzenleme yapılmıştır.
  • Kurum dışından kayıtlı olan Pedagojik Formasyon öğrencilerine danışman atanabilmesi için, Atatürk Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı tarafından görülebilecek ve danışman atanabilecek şekilde düzenleme yapılmıştır.
  • Bir sonraki dönem yeni özel gereksinim kayıtları girilirken, öğrencinin çift anadalı ve/veya yandalı var ise, öğrenci kaydı oluşturduğunda bu dallara ait kayıtlar da otomatik olarak oluşacak ve anadala ait kayıt anadal biriminin dekan/müdür yardımcısına, çift anadal ve yandal kayıtları da yine ilgili birimin dekan/müdür yardımcısına düşecek şekilde düzenleme yapılmıştır. Bu kayıtlara da o ilgili birimlerden danışman atanacak ve tıpkı anadalda olduğu gibi işleyiş aynı şekilde devam edecektir.
  • Hazırlık okuyan öğrenciler YADYO birimine düşmektedir. 1. sınıfa geçtikleri dönem ise, kendi birimlerine düşmektedirler. Her dönem yeni kayıt alındığı için, öğrenciler hazırlık okuduğu dönem alınan kayıtlarda YADYO biriminde, sonrasında ise kendi birimlerinde gözükmektedirler. Bu işlem öğrencinin sınıfı değiştiğinde, otomatik olarak gerçekleşmektedir. Bu durum hazırlık sınıfındaki eski kayıtlarını etkilememektedir.
  • Eğitim ve sınav uyarlama tercihlerinde yer alan "Soruların sarı kağıt üzerine siyah harflerle basılması", "Sunumların pastel renkte olması", "Eposta ile sınav yapılması" seçeneklerinin "Eğitimde Özel Gereksinimlerden" seçenekleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından kaldırılmıştır.

 


Bu sayfa Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından en son 04.09.2024 02:45:58 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM