2023 Yılı Toplumsal Katkı Faaliyetleri

Yeni başladığımız faaliyetlerin yanı sıra ,2022 yılında başlattığımız faaliyetleri geliştirerek devam ettirmekteyiz. Bunun yanı sıra yönetim ve organizasyon bağlamında da öğrencilerimize verdiğimiz yönetsel icraatlarımızda da özgün ve örnek yenilikler  yaparak geliştirdiğimiz önemli çalışmalar aşağıda bulunmaktadır.

Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerleri 2. Dönemi

2023 yılı Ekim ayı itibari ile Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerlerinin 2. Dönemi başlatılmıştır. Bu dönemin içeriği Marmara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile belirlenmiş ve ailelerin en çok merak ettiği ağırlıklı olarak sağlık alanından birçok konu belirlenmiştir. İkinci dönemde duyuruların yapılmasında İstanbul Sağlık İl Müdürlüğünden de destek istenmiştir. Aşağıda her iki dönemin programları ve seminerlerin içerikleri yer almaktadır.

Bu dönemde sadece MEB’den okullar aracılığıyla ebeveynlere ulaşmakla kalmayıp, İl Sağlık Müdürlüğü ile RAM’lara da ulaşılmıştır. Buna ilave olarak Otizm Dernekleri Federasyonu aracılığı ile Anadolu’daki ailelere de ulaşılarak kitle genişletilmeye çalışılmıştır.

  • 31 Ekim 2023 tarihinde "Arı Dünyanın Çocukları Otizm Aile Seminerleri 2. Dönem"i "Etiketle(n)me ile Baş Etme ve Toplumsal Bilinçlenme" konulu ilk semineri ile başlamıştır. Dönemim ilk seminerinde, yüzleşme ve kabullenme süreci ve toplumun bilinçlenmesi için ön koşul olan "Stigma", Prof. Dr. Seyhan Hıdıroğlu, Uzm. Dr. Zeynep Meva Altaş ve Uzm. Dr. Alican Sarısaltık tarafından ele alınarak seminere katılan aileler ve Özel Eğitim Öğretmenliği öğrencileri aydınlatılmıştır.

https://www.marmara.edu.tr/news/ari-dunyanin-cocuklari-otizm-aile-seminerlerinin-2-donemi-basladi

 

İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde Görme Engelliler için İstihdam Alanı Açmak Üzere “Katiplik Meslek Eğitimi” Pilot Çalışması (Mart-Temmuz 2023)

Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi ve Altı Nokta Körler Vakfının iş birliği halinde öncülüğünü yaptığı eğitim programı bu alanda ilk olması dolayısıyla büyük önem taşımıştır. Bu projenin paydaşı olarak Marmara Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu ve Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi  yer almışlardır. Eğitim programı toplam 110 saat sürmüştür. Eğitim katiplik mesleğine kazandırma amacı nedeniyle temel hukuk, kalem mevzuatı ve klavye dersleri yer alsa da istihdamdaki alternatiflerin artması için büro yönetimi dersleri verildi. Eğitim sonunda başarılı olan öğrencilere Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sertifika verilmiştir. Sertifika takdimi Altı Nokta Körler Vakfında düzenlenen törende Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak, M.Ü. Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr.Gör. Zuhal Özgenç Pek ve M.Ü. Adalet Meslek Yüksekokul Müdür Yardımcısı Dr. Sibel Bayyiğit tarafından kursiyerlere takdim edilmiştir.

https://www.marmara.edu.tr/news/gorme-engelli-bireylere-katiplik-meslek-egitimi-programi-basladi

 

 

 

 

Görme Engellilere Matematik Dersi Uygulamasının Öğretmen Adayları Üzerindeki Kazanımının Literatüre Kazandırılması (16 Eylül 2023)

Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ve Altı Nokta Körler Vakfının birlikte düzenlediği İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde kalan kişilere matematik kursları Atatürk Eğitim Fakültesinin kıymetli akademisyenleri Dr.Öğr. Üyesi Özlem Çeziktürk ve Dr. Tuğba Hangül’ün danışmanlıklarında ve ENMEP Genel Sekreteri Hale Uçuş eğitimcinin eğitimi seminerleri ile Atatürk Eğitim Fakültesinin Topluma Hizmet Uygulamaları Matematik Bölümü  öğrencileri ile 2022-2023 öğretim yılında 2 dönemde gerçekleşmiştir. Dr.Öğr. Üyesi Özlem Çeziktürk Hale Uçuş’un ölçekler ile öğretmen adayları ve kursiyerler üzerinde yaptıkları nitel çalışma uluslararası platformda Global Research on Multidisciplinary Sciences Congress’te bildiri olarak paylaşılmıştır.

 

Engelli Öğrenci Birimlerinin Yeni Mevzuatın Yönetişimsel Uygulanmasına Yönelik Özgün ve Örnek Dijital Yönetişim Sisteminin Uygulanması ve Tanıtılması (20-21 Eylül 2023)

 Engelli Öğrenci Birimlerinin yeni mevzuatın yönetişimsel uygulanmasına yönelik özgün ve örnek dijital yönetişim sisteminin tasarlanmıştır. Bu sistemde  öğrenci bilgi ve taleplerinin alınmakta olup, üniversitenin mevcut Bilgi Yönetim Sisteminde bütünleşik olarak çalışmaktadır .Birim yöneticileri ve engelli öğrenci birimi tarafından süreçlerin yönetildiği, dijital yönetişim sistemi başlığı altında Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı adına yarışmaya katılmıştır. BİLTEVT Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülü kazanılmıştır. Özgün ve başka kurumlara örnek bir yönetim sistemi olası ayrıca önemli olduğunda BİLTEVT Engelsiz Bilişim Kongresinde başka üniversitelere, sistem Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Özgenç Pek tarafından bir sunum ile tanıtılmıştır.

http://www.marmara.edu.tr/news/engelsiz-bilisim-2023-odulleri-sahiplerini-buldu

Güz dönemi uygulamasında sistem PUKÖ döngüsünde “önlem al” aşamasına geldi. Uygulamadaki değişmesi gereken unsurlar Bilgi İşlem Daire Başkanlığına iletildi. 2023 yılı sonuna kadar revize edilmesi bekleniyor.

 

 

 

 

 


Bu sayfa Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından en son 22.11.2023 16:15:04 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM