Fiziki Erişebilirlik

Üniversitemizce 5378  sayılı Engelliler Hakkında Kanun olmak üzere 3194 İmar Kanunu ve bu kanunlara bağlı olarak yayınlanmış olan yönerge ve yönetmeliklerin işaret ettiği, TSE normları- TS 9111 (özürlüler ve hareket kısıtlılığı bulunan kişiler için binalarda ulaşılabilirlik gerekleri9 TS ISO 23599-13536 (görme engelli veya az görenler için yardımcı mamuller-hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri vb ) ile 5378 sayılı Engelliler Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince; 07.07.2015 tarihinden itibaren bünyemize katılan bina ve birimlerin engellilerin erişime uygunluğunu sağlamak için gerekli projelendirme işlerine başlanılmıştır.

Marmara Üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanlığı’nca yürütülen ve ilgili birim ile kişilerin katılımının sağlandığı toplantılar akabinde Üniversitemizin eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdüğü 12 farklı yerleşkeyi tümüyle kapsayan projelendirme çalışmaları tamamlanmıştır. Proje kapsamında, yerleşkelerin her birinin çevre düzenlemesi peyzajı yeniden gözden geçirilerek gerektirdiği yerlerde kaldırımlar, rampalar, yeniden yapılacak,  gerekli yerlerde cepler oluşturulacak, yeterince uyarıcı ve yönlendirici zemin ve tabelalar uygulanacaktır.

Yerleşkemizde bulunan her bir bina için engelli tuvaleti yapılacak, dikey dolaşıma (asansör, merdiven asansörleri, lift ve mecburi alanlarda portatif çözümler vb) uygunluk sağlanacaktır.

Kaygan olan zeminlere tadilat yapılmaktadır.

Prizler, elektrik düğmeleri gibi araçların ortak kullanımına olanak sağlayacak şekilde düzenlenmesi ile kapı genişliklerinin standartlara uygun şekilde genişletilmesi çalışmaları yapılacaktır,

İşitme kaybı olan kişiler için rahat iletişim sağlayabilecekleri elektronik sistemler oluşturulmaktadır.

Yasa gereği risk önleyici (merdiven kaydırmaz, küpeşte, korkuluk vb) unsurlar standart ölçülere uygun olarak yeniden eksik olan kısımlarla birlikte yapılacaktır.

Göztepe Yerleşkesinde yeniden yapılmış binalarda (Daire başkanlıkları, Enstitü Binası, İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi, Atatürk Eğitim Yabancı Diller Binası ) engelli bireyleri dikkate alarak düzenlenmiştir. Engelli Tuvaletleri yapılmıştır. Asansörler ortopedik engelliler için uygun genişlikte olup, kabartma kat planları bulunmaktadır. Asansör içlerine kabartma kat numaraları yazılacak ve sesli yönlendirme ilave edilmiştir.

Göztepe yerleşkesinde Merkez Kütüphanede ve Rektörlük binasında ve spor salonunda engelli asansörleri bulunmaktadır. Anadolu Hisarı yerleşkesinde ise yemekhane, konferans salonu ve dersliklerin bulunduğu binada engelli asansörü bulunmaktadır.

Enstitü binası konferans salonuna engelli bireyi sahneye çıkaracak paletli taşıyıcı, işitme engelliler için FM indüksiyon döngüsü temin edilmiştir. Diğer konferans salonlarında kullanılmak üzere portatif rampa mevcuttur.

Müzik öğretmenliği bölümündeki öğrencilerin talebi üzerine bölümdeki tüm kapıların üzerinde öğretim üyelerinin adları, sınıf numaraları ve dolaplarının üzerinde dolap numaraları hazırlanmış ve bölüm içerisine hissedilebilir zemin döşenmiştir.

Göztepe Yerleşkesindeki öğrenci yemekhanesi ortopedik engelli öğrencilerimiz için düzenlenmiş olup, yemek servislerini yapmak üzere yemekhane personeli engelli öğrencilerimize yardımcı olmaktadır.

Göztepe Kampüsü Yemekhanesinde engelli öğrenciler için tuvalet tahsis edilmiştir. 
Anadolu Hisarı Yerleşkesinde tüm dış mekana hissedilebilir yüzey sistemleri yaptırılmıştır.
Spor Salonunda, asansör, tuvalet, soyunma odaları ve uygun sandalyeler engelli öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmiştir.
Kampüs, fakülte ve birimlerin girişlerinde engelli öğrencilerimiz için rampalar mevcuttur.
Görme engelli öğrencilerimiz için akıllı tahtalar mevcuttur.
Engelli öğrencilerimiz için talep edilmesi halinde Kısmi Zamanlı Öğrenci desteği verilmektedir.

 

Diğer Yerleşkelerimizde; ihalesi yapılacak çalışmayla ise

  • Kampüs iç erişim yollarının görme engellilerin kullanımına uygun hale getirilecektir.
  • İç mekânlarda algıyı kolaylaştıran çalışmalar yapılacaktır.
  • İç ve dış mekânlarda kabartma haritalarının kullanılması gibi faaliyetler yapılacaktır.
  • İşitme kaybı olan kişiler için rahat iletişim sağlayabilecekleri elektronik sistemler oluşturulacaktır.

 

 

 

 


Bu sayfa Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından en son 27.04.2022 15:40:06 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM